BLOG:  Kulturprismodtager 2017, Karlebo Lokalhistoriske Forening
- har det svært med  ytringsfriheden.

Af John Stæhr, ansvarshavende redaktør tv-fredensborg.dk

Kan man som journalist - i sin fritid arbejde som frivillig i en lokal forening?
Efter det jeg har oplevet med Karlebo Lokalhistoriske Forening - er svaret klart nej.


Formand for Karlebo Lokalhistoriske Forening, Niels Storgaard Simonsen Arkivbillede
foto: John Stæhr


Lad mig sige det med det samme, at:

"Denne artikel vedrører  ikke de mange medlemmer - men alene ledelsen.

Det hele skyldes, at jeg i en artikel, forsvarede de dårligt gående ældre medlemmer i foreningen.

Og "Tv-fredensborg.dk indgår ikke samarbejde med nogen.
Heller ikke foreninger".


Formanden for foreningen, Niels Storgaard Simonsen, accepterer ikke ytrings- og pressefrihed - i en forening som burde være demokratisk. Det  fremgår klart når han skriver til mig som frivillig i foreningen.  På baggrund af en artikel jeg har skrevet som journalist:

"Ophør af samarbejdet mellem TV-Fredensborg
og Karlebo Lokalhistoriske Forening".

"Jeg har forelagt sagen for bestyrelsen, og vi er enige om, at det er bedst, at vort samarbejde ophører. Derved står du også fremover fuldstændig frit i din nyhedsdækning, sådan som du selv ønsker det. ". Med venlig hilsen, Niels (Storgaard Simonsen .red).

Ikke til at tage fejl af. En klar indblanding i en frivilligs privatliv. Mine andre opgaver. Og min ytringsfrihed. Af en forening med en kommunalt indsat medlem af bestyrelsen. Og store offentlige tilskud fra Kulturudvalget.

Bestyrelsen består - ud over formanden, Niels Storgaard Simonsen, af: Næstformand Anne-Sophie Simony Dalgaard, Kasserer, Britta Gersner, Sekretær Jens Andersen. Merete Gøtze, Peter Aaby og Birgitte Larsen (udpeget af Fredensborg kommune).

Jeg har spurgt ovennævnte bestyrelsesmedlemmer om de vedkender sig formandens beskrivelse af deres godkendelse af beslutningen. Men har ikke modtaget svar fra nogen af dem. De har haft mulighed for det siden fredag eftermiddag.

Tv-fredensborg.dk indgår ikke samarbejde
Tv-fredernsborg.dk indgår ikke samarbejde med nogen - for det er i strid med god presseskik. Og netmediet har aldrig været medlem af foreningen. Det har min kone og jeg til gengæld været som private personer i mange år. Det var som medlem jeg tilbød min hjælp til hjemmesiden og som fotograf.

Jeg kan jo ikke, som journalist, tage særlige hensyn til en forening, eller andre - når det er nødvendigt  at skrive en berettiget kritik. Jeg havde skrevet foromtale af en byvandring i Niverød. Og havde tilmed delt den på  den lokale Nivå Facebook gruppe. Så der var pænt fremmøde. Og i indbydelsen stod der: "Alle er velkomne". Selvom foreningen vidste, at der ikke blev taget hensyn til ældre evt. dårligt gående.

Det formanden skrev var et klart forsøg på at gøre tv-Fredensborgs journalistik utroværdig. På samme måde som en vis præsiden "over there" har for vane at gøre.

Jeg ville aldrig have tilbudt min hjælp, hvis jeg havde vidst at foreningen ville begrænse min ytringsfrihed.

Redaktionel udelukkelse af Karlebo Lokalhistoriske Forening og museet.
Jeg indførte med det samme udelukkelse fra al  omtale af alle arrangementer i Karlebo Lokalhistoriske Forening med tilhørende museum i et år.  Fordi det var et angreb på pressefriheden.. Udelukkelsen udløber 19. maj 2018. Og jeg opfordrer andre medier til at gøre det samme - i pressefrihedens navn

Foreningen manglede en webmaster
Da jeg tilbød min hjælp i december 2015 - havde jeg skrevet tilbuddet på min netmedie-arbejds-mail - uden at vide, hvordan det senere ville blive misbrugt. Det er jo ikke usædvanligt, at man bruger sin arbejdsmail til private formål - heller ikke for mig.

Min første byvandring
Jeg mødte selv op til byvandringen som journalist på tv-fredensborg.dk, kun for at opdage, at Niels Storgaard Simonsen ikke ventede på dem der ikke var så hurtige til bens. Og han var så hurtigt væk, at jeg ikke selv kunne nå at gøre ham opmærksom på det.

Når man nåede frem var han langt inde i sin fortælling om det pågældende sted. Det var underligt, fordi de fleste af foreningen medlemmer er +60.  Til møder kan man se medlemmer der ikke er så godt gående. Denne begrænsning var ikke nævnt i indbydelsen - så man kunne lade være med at møde op. Så ville jeg have skrevet det i min foromtale.

Det kritiserede jeg, i den reportage som jeg skrev om byvandringen. Og fik ovennævnte mail fra Niels Storgaard Simonsen hvor han afbrød samarbejdet med mig.

Denne artikel der førte til fyring:
http://www.tv-fredensborg.dk/index.php/blogs/1326-historisk-byvandring-i-niverod-med-paent-besog.html

Efterlyste en webmaster
I december 2015 efterlyste foreningen et medlem som kunne opdatere hjemmesiden. Jeg havde ellers besluttet mig for aldrig at arbejde for en forening med mine professionelle kompetencer. Men de kunne tilsyneladende ikke finde et medlem der kunne klare opgaven. Så jeg forbarmede mig over dem.

Webmaster og professionel pressefotograf
Jeg er professionel i bl.a.  tre ting.  Som pressefotograf har jeg arbejdet på store medier i København. Desuden som mangeårig skrivende journalist. Også som webmaster har jeg stor erfaring, ikke kun i det tekniske - men især  i hvordan man arbejder med indholdet  på en hjemmeside.  Jeg kan nævne et eksempel. Ved at ændre lidt på foreningens hjemmeside - forud for foreningens generalforsamling - blev der sat fokus på netop denne begivenhed. Aldrig har så  mange deltaget i generalforsamlingen. Der var så mange at man ikke havde kage nok til kaffen. Men det er jo den slags man skal vide som webmaster.
Den nye hjemmeside - som en anden har lavet - er tilbage i den gamle skure.

Stort arbejde at gennemfotografere museet.
Jeg gik i gang med at gennemfotografere Fredensborg Lokalhistoriske Museum - som kun en professionel fotograf kan gøre det. Tanken var at lave en nye hjemmesider til  foreningen og museet. Jeg kunne kun vanskeligt arbejde med de hjemmesider jeg overtog. Men det var umuligt at få de ting jeg skulle bruge fra formanden. Jeg kunne jo ikke gå i forhandling med det webhotel som hjemmesiderne lå på. Det forbyder vedtægterne.

Niels Storgaard Simonsen ville så efterfølgende samtidig med, at  han forsøgte at ødelægge min journalistiske troværdighed - have lov til at bruge mine billeder. Problemet var ikke så meget det, men når jeg fotograferer professionelt, så skal alle billeder behandles i fotoprogrammet Photoshop. Ellers er de ikke klar til at blive offentliggjort. Det er en del af processen som professionelle fotografer udfører. Men  det er jo ikke muligt, når samarbejdet ikke eksisterer mere. Så det måtte jeg sige nej til.

Og ytringsfrihed - og pressefrihed burde have bedre vilkår i foreningen, når man tænker på at formanden Niels Storgaard Simonsen har siddet i byrådet for de konservative. Og det kan undre, at han ikke kan håndtere kritik fra medier mere professionelt - han har trods alt været med i mange år.

Konklusion
Man kan altså ikke, som skrivende journalist i lokalområdet, arbejde frivilligt i en lokal  forening.  Hvis man ikke vil gå på kompromis med de presseetiske regler.

Nu går jeg og venter spændt på, hvornår jeg bliver ekskluderet af Karlebo Lokalhistoriske Forening. De har ganske vist ingen paragraf i vedtægterne der gør det muligt.
Det var en mild og berettiget kritik jeg fremsatte. Og det er som regel ikke fyringsgrund, at medarbejdere kritiserer en demokratisk valgt ledelse i medierne. Det fastslår adskillige domme.

Foreningen får pænt store beløb i offentlig støtte fra Fredensborg Kommune. For at kunne få tilskud skal alle borgere kunne optages som medlemmer i foreningen.

Du kan læse mere om Formanden her.


Tv-fredensborg.dk er tilmeldt Pressenævnet og har pligt til at følge nævnets regler.
Om pressefriheden skriver de:

"Under brud på god presseskik - henhører også hindring af berettiget offentliggørelse af informationer af væsentlig betydning for offentligheden, samt eftergivenhed over for udenforståendes krav om indflydelse på mediernes indhold, hvis eftergivenheden kan medføre tvivl om mediernes frie og uafhængige stilling.". Pressenævnet.


Jeg har bedt Niels Storgaard Simonsen om en kommentar. Det der skete er veldokumenteret idet det findes skriftligt. Som ikke er til at misforstå. Men formanden har ikke svaret. Han har haft mulighed for det siden fredag eftermiddag.

Brug af cookies Vi anvender cookies på websitet til at huske dine indstillinger mens du besøger websitet. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.For at finde ud af hvilke cookies vi bruger og hvordan du sletter dem, se vores privacy policy.

Jeg accepterer cookies.

EU Cookie Directive Module Information