- Detaljer
- Kategori: Billeder 50 år siden
- Publiceret: Søndag, 18 maj 2014 10:31
- Skrevet af John Stæhr
Paparazzimetoder ikke noget nyt - Krag og Helle Virkner
Helle Virkner og Jens Otto Krag til Maria Callas koncert i Falkonercentret. Foto: John StæhrJyllandsposten kan i dag afsløre at Se & Hør havde en plan for systematisk jagt på kendte med biljagter - altså paparazzimetoder.
Paparazzimetoder er langt fra noget nyt. Da jeg var ansat på Berlingske Fototjeneste indtil 1973, blev jeg truet med fyring til at deltage i en en paparazzijagt på Jens Otto Krag, fordi han og Helle Virkner netop var gået fra hinanden. En biljagt der heldigvis blev aflyst - fordi Krag blev hjemme.
Dagbladet BT havde i 1972 fået et tip om, at der måske var en ny fast "dame" i Krags liv. En journalist på BT ville finde ud hvem det var. Den pågældende journalist havde tilnavnene "Den lille hurtige" og "Træhoved". Han var normalt på redaktionen i Kolding. Men blev brugt til specialopgaver.
BT havde besluttet, at 2 fotografer skulle holde ved Marienborg, da der var to veje som Krag kunne køre d. Jeg var blevet valgt, fordi jag var Rally-kører i min fritid - så jeg skulle holde på den mest sandsynlige rute.
Truet på jobbet
Jeg protesterede kraftigt over det. For det første syntes jeg ikke, at det ragede andre, hvem Krag kom sammen med. For det andet skulle min sport ikke indrages i mit arbejde på den måde.
Netop fordi jeg var Rally-kører, var jeg meget omhyggelig med at overholde færdselsreglerne, for ikke at skade sporten. Så jeg ville helt sikkert have "tabt" Krag.
Men jeg fik at vide, at der stod 300 pressefotografer, som gerne ville have mit job, så jeg kunne jo bare nægte at udføre opgaven. Jeg havde få minutter til at træffe den alvorlige beslutning. Jobbet stod på spil. Få måneder efter - i 1973 - sagde jeg mit job op på Berlingske.
Jeg havde også, fra 1966 og frem, haft et stående tilbud fra Ekstrabladet, men foretrak det Berlingske Hus af etiske grunde. Nu valgte jeg at arbejde for Bonniers Specialmagasiner i stedet for Berlingske. Jeg var færdig med at arbejde for dagblade.
Biljagten blev aflyst.
Heldigvis blev Krag på Marienborg, så aktionen blev afblæst. Den "Lille hurtige", stod inde mellem træerne på Marienborg med en walkie talkie, som havde kontakt til vores radiotelefoner i bilerne. Derfra kunne han se, hvis Krag blev hentet af ministerbilen.
Det havde længe "knirket" mellem Krag og Helle Virkner. Jeg selv kom uforvarende til at overvære et stort skænderi mellem dem på Marienborg - som er danske statsministres domicil . Jeg var kommet lidt for tidligt til et officielt besøg hos Statsministeren. Og sad på en trappesten ved en af sidebygningerne og ventede. En meget ubehagelig oplevelse, at komme så tæt på deres privatliv. De kunne jo ikke vide, at jeg var der. Få minutter efter, modtog Krag sine gæster smilende og venlig som altid.
Berlingske fototjeneste
Berlingske Fototjeneste var en konstruktion udtænkt af "regnedrengene" i direktionen i Det Berlingske Hus. Alle pressefotografer fra d forskellige blade og billedbureauet i huset blev samlet under et. Så nu var vi alle både BT, Berlingske Tidende og Nordfoto fotografer. En Paparazzi-opgave ville aldrig være blevet godkendt, da jeg arbejdede i på Nordisk Pressefoto - det der i dag hedder Scanpix. Og en trussel om fyring, hvis jeg ikke makkede ret, ville heller aldrig være kommet på tale der.
Jeg skal lige tilføje om paparazzi:
Paparazzi var ikke et begreb hos danske medier i 1972. Det blev det først ved Prinsesse Dianas død. Ordet Paparazzofotograf kendes første gang på dansk den 5. juli 1987 i Berlingske Tidende
Det var navnet på en fotograf i Federico Fellinis film Det søde liv (La dolce vita) fra 1960
Men metoden var instinktivt imod alt hvad jeg selv stod for som pressefotograf. Og det tog jeg konsekvensen af, og sagde mit job op.