- Detaljer
- Kategori: Tv-fredensborg.dk - Kultur og turisme
- Publiceret: Onsdag, 23 januar 2019 13:10
Nivaagaards Malerisamling præsenterer vigtige værker
Et sjældent sensuelt billede fra den danske guldalder: Wilhelm Marstrands 'Liggende model', 1833. Olie på lærred. Pressebillede.
Nivaagaards Malerisamling kan fra den 1. februar præsentere to fantastiske værker, som på fineste vis supplerer museets kunstsamling fra den danske guldalder. Det drejer sig om Wilhelm Marstrands Liggende model, 1833, og Carl Blochs Portræt af H.C. Andersen, 1869. Malerierne er udlånt til museet i ti år af en privatsamler i Schweiz og indgår i den kommende nyophængning af museets faste samling.
Carl Bloch, 'Portræt af H.C. Andersen', 1869. Olie på lærred. Pressebillede.
To guldalderværker ser dagens lys
Det er godt 20 år siden, at de to værker blev købt på auktion i Danmark af en privatsamler i Schweiz og efterfølgende fik nedlagt eksportforbud, da Kulturværdiudvalget anså dem for at være for nationalt værdifulde til, at de kunne forlade landet. Siden har malerierne været opbevaret i en bankboks i København. Blochs H. C. Andersen-portræt har i perioden været udstillet kortvarigt på Frederiksborg Slot, derudover har det ikke været muligt at opleve de to kunstværker fra den danske guldalder. Nivaagaards Malerisamling er glad for at kunne vise de to kunstværker i en ti-årig periode, så danske og udenlandske gæster nu får mulighed for at opleve de to vigtige malerier fra dansk guldalder.
Relationer til Malerisamlingen
Nivaagaards Malerisamling har i forvejen en betydelig samling malerier af Wilhelm Marstrand, som var en nær ven af museets stifter Johannes Hage og hans familie. Også Carl Bloch er repræsenteret på Malerisamlingen med to populære værker.
Det ville givet have glædet museets grundlægger Johannes Hage at se Carl Blochs maleri af H.C. Andersen, der regnes for et af de bedste portrætter af den verdensberømte forfatter, indgå i museets samling af dansk guldalder. Johannes Hage kendte H. C. Andersen personligt, og Andersen omtaler i et af sine breve fra Paris et møde med den unge Hage, der som Andersen foretog flere togrejser rundt i Europa, når han var på udkig efter nye kunstindkøb.
De centrale værker af Marstrand og Bloch indgår fra den 1. februar i nyophængningen af museets faste samling, der foretages umiddelbart inden, at særudstillingen med William Morris åbner den 13. februar 2019.